Gyakran megvesszük a fűszernövényt, mert láttuk máshol, milyen jól mutat a konyhában, vagy, mert szeretjük, és szeretnénk sajátot használni főztjeinkben. Ápolgatjuk, gondozgatjuk, és hálás is. Csodás, gyönyörű, de már túl nagy, és túl sok. Ha nem bírod te sem tartani a fűszernövényeid növekedési ritmusát, akkor íme néhány egyszerű tipp. A kiválasztott fűszernövényünk pedig a:
Bazsalikom
Látványra sem utolsó. Csodás, mosolygós növény, aminek az illata is különleges, és elmaradhatatlan kelléke az olaszos recepteknek. Ha mégsem sikerül “leenni” a leveleit, és úgy látod, már kinövi a konyhád, akkor pofon egyszerűen
szaporíthatod:
Éles késsel, vagy ollóval vágj le egy 8-10 centis szárat a szépséges növényedből! Távolítsd el a nagy leveleket az alsó 4-5 cmről!
Majd állítsd bele vízbe, amit cserélj minden másnap. Egy hét múlva megjelennek az apró gyökerecskék, és 3-4 hét elteltével 4-5 centisre nőnek. Ekkor elültetheted őket.
Tipp: használj tőzegkorongot a szaporításhoz. ÍME.
száríthatod:
Több módszer is ismeretes a bazsalikom szárítására. A könnyebben kivitelezhető az, hogy fogod a leszedett leveleket, és egy sütőpapíros tálcán szép szellősen elhelyezed, majd nem napfényes helyen tárolod így pár napig, néha ránézve, megforgatva ha kívánja. Majd pár nap múlva, mikor kiszárad némileg összetörve, vagy hagyva nagyobb darabokban egy jól záródó befőttes üvegben elteheted.
Ha van helyed lógatni, akkor kipróbálhatod a lógatós szárítást, miszerint 3-4 leveles szárat összefogsz, jó szorosan összekötözöd, vagy gumizod, és levegős, ám nem napfényes helyen fellógatod. 6-8 nap múlva csodásan kiszáradnak, és a fenti módszerrel szépen eltehetjük szárított bazsalikom formájában.
fagyaszthatod:
A bazsalikom jól fagyasztható fűszernövény. A telet nem fogja jól bírni, így jó, ha már most gondoskodunk az utánpótlásról.
Egyszerűen az egészséges leveleket lemosva, egy vágódeszkán kiterítve megvárjuk, míg leszárad róluk a víz, és műanyag zacskókban, vagy folpackban porciózva eltehetjük.
Felaprítva, vízzel felöntve a jégkockatartóban is elkészíthető, jól adagolható fagyasztott bazsalikom kocka, amit aztán bátran dobhatsz szószokba, de akár egy Bloody Maryben is jól mutat majd.
pestosíthatod:
a bazsalikom a pestok két ölelő karja. Elmaradhatatlan összetevője, ami jó hír, hiszen pesto formájában sokáig eltárolhatod. A férfiak kedvence lehet egyszerűsége miatt. Elég egy finom tészta, némi sajt, és egy jóadag pesto, és kész is a lustapasi vacsora. Nekem EZ a kedvenc Pesto bevezetőm, mivel itt olvashatunk a pesto tárolásáról is. Azonban ha beírod a google keresőbe, hogy: bazsalikom, pesto, házliag, akkor rád ömlik egy kisebb ízorgia; különböző változatok közül válogathatsz.
fűszervajjá varázsolhatod:
Imádnivaló a finom vajba beleivódott fűszer illóolaj. Húsokhoz, pirítósra, sütőben sült krumplira kiváló. Egyszerűen és könnyen megbolondíthatod vele a leguncsibb zöld köretet is. ÍME egy átfogó összeállítás a fűszervaj készítéséről, és receptek, melyek között találsz bazsalikomost is.
bazsalikom olajat készíthetsz:
A szárában is rengeteg íz és illatanyag található. Nem kell kárba vesszen!Állítsd őket egy jól zárható üvegbe, és öntsd csurig olivaolajjal. Amit kapsz, az egy mennyei bazsalikomos olaj, ami salátákra például nagyon finom.
azonnal fogyaszthatod:
Se szeri, se száma a bazsalikomos recepteknek. Íme a kedvenceink:
A Pálmafa Project Blog szerint a verhetetlen négyesbe tartozik, és nélkülözhetetlen eleme a vendégvárásnak. Egyszerűsége miatt szerethető ez a recept, míg ez a bazsalikomos krémtúró pont a lázadó ízvilággal ébreszti fel kíváncsiságunkat.
Romantikus estékre a Masni Dekoráció, szintén rendhagyó, bazsalikomos receptjét ajánljuk, ami az Epres őrület fantázianevet viseli.
Készíthetsz belőle teát is: “Bazsalikom tea: Köhögéscsillapító, idegnyugtató, étvágyjavító, vizelethajtó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. Elkészítése: 3 dl vízzel forrázzunk le 1 teáskanál szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le.” (nepigyogymod.hu)
Ha még nincs bazsalikomod, de szeretnél, akkor szerezz be, és nevelgesd, mert nem nehéz, és látod: könnyen és egyszerűen hasznosítható fűszernövény.
GreenLove ~ Zöld Gondolkodás, Zöld Gondoskodás
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: