Az Egyesült államokban tarol az acai bogyó. Oprah ajánlása óta milliók fogyasztják. Mi ez a növény és miben rejlik szuper ereje? Összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat a tavalyi év egyik legkeresettebb szupertáplálékáról, nézd:
- Az acai bogyók egy magas pálmafa gyümölcsei (Euterpe oleraceae), amely őshonos Közép-és Dél-Amerikában, Guatemalától Brazíliáig, főleg mocsaras és árteres vidékeken.
- A bogyók feketés lilák, aprók és hasonlítanak az áfonyához, bár nagy fürtökben nőnek és kétszer egy évben érnek.
- Az ízük egyedi, enyhén de kellemesen savanyú.
- A brazil Amazonas vidékén, az acai bogyók a bennszülött lakosság étrendjének egyik fő összetevője, míg Közép-és Dél-Amerikán kívül, ezek többnyire gyümölcslé vagy acai por formájában találhatók.
- Az acai bogyóknak alacsony a cukortartalmuk, de zsírokban gazdagok.
- Az antioxidáns tartalma többszöröse a kék áfonyáénak.
- A minőségi acai por zsírtartalma leginkább mono-vagy többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, mint például az omega-9 olajsav, palmitolsav és omega-6 linolsav. A telítetlen zsírsavak szerepet játszanak a vér normális koleszterolszintjének fenntartásában, ha étrendünkben felcseréljük a telített zsírokat velük.
- Az organikus acai por szintén egy jó diétás rost forrás (27%- teljes tömeg), valamint egy bizonyos mennyiségű fehérjét (protein) tartalmaz (10%). Legfőképp ásványi anyagokban gazdag, mivel kálciumot, vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz.
Az acaiban található fitoszterolok növényi sejthártyák komplex vegyületei, és segítenek szív-és keringési problémák és az emésztőrendszer problémái esetén.
- Az acai bogyóban vagy porban található kálcium hozzájárul az emésztő enzimek normális működéséhez, a metabolizmus normális energia hozamához, normális véralvadáshoz, izomműködéshez és neurotranszmisszióhoz. Szintén szükséges a csontok és fogak normál fenntartásához.
- Az acai bogyóban található rengeteg vas szerepet játszik a vörös vérsejtek és hemoglobinok normális képződésében, a szervezetbe való oxigén normál szállításában, az immunrendszer normális funkciójában és a sejtosztódás folyamatában, ugyanakkor hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez.
- Az acai bogyóban található kálium hozzájárul a normál izomműködéshez, az idegrendszer normál működéséhez és a normális vérnyomás fenntartásához, míg a magnézium szerepet játszik az elektrolit-egyensúly fenntartásában, a normál pszichológiai funkcióban, a normál fehérje (protein) szintézisben, a sejtosztódásban és a normál energia hozamú anyagcserében.
-
A gyümölcsben és porban is nagymértékben jelen lévő magnézium úgyszintén hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez és a normális izomműködéshez, a csontok és fogak normál fenntartásához, valamint a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez.
- A minőségi acai por E-vitaminban is gazdag, amely hozzájárul a sejtek, oxidatív stressztől való védelméhez.
- Az acai por enyhe és kellemes íze miatt jól keverhető mindenféle hideg és meleg italokkal. Egy vagy két teáskanálnyi adagot bármilyen gyümölcslé vagy turmixba el lehet keverni, úgyszintén alkalmazható gyümölcs salátákhoz, sült és nyers desszertekhez, pudingokhoz, fagylaltokhoz,nem tej alapú termékekhez, édes mártásokhoz és bevonatokhoz.
- Az acai bogyók valójában nem bogyók. Növénytanban, a tudósok, csonthéjas gyümölcsként hivatkoznak rájuk, mivel az ehető, húsos rész egy nagy mag körül található.
- A gyümölcs magja a gyümölcs 80%-át teszi ki.
- Az acai bogyó, népszerűségét csak azután szerezte, miután Oprah Winfrey műsorában, egyik kedvenc ételeként említette.
- Számos helyen hamisítják, így vásárlásakor érdemes meggyőződnöd a minőségről.
- Kimagasló az szabadgyök megkötő képessége, így számos negatív fizikai állapot megelőzhető vele.
„Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick-(bio)laboratórium 1997-ben vezetett be és folyamatosan fejleszt kutatás alapján, az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.
Ez az érték tudományos alapon egy hidrogénatom transzfer mérő mechanizmus révén megmutatja az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, vagyis szabad gyök-lekötő képességüket,( a szabad gyökök: nagy reakcióképességű, igen rövid életű molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni, ingatag és reaktív részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak létre, így károsítják testünk ép sejtjeit, mert onnan veszik el a keresett elektront ) mégpedig teljesen pontosan mérhető és összehasonlítható formában. Tehát az ORAC: (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) az oxigén tartalmú szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, mutatja 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.” (forrás: wikipedia)
A kiegyensúlyozott, változatos étrendet és a lélek karbantartását természetesen nem tudja pótolni az acai bogyó sem, azonban velük együtt minőségi változást hozhat életedbe.
Merj változtatni: GreenLove
~ Zöld Gondolkodás, Zöld Gondoskodás
Források: Planetbio, http://www.everydayhealth.com/, wikipedia
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: