2014 legkeresettebb élelmiszere volt a Google szerint. Miért? Vajon ez egy új őrület, vagy valódi értékeket hordoz magában az apró magocska? Hogyan kell egyáltalán fogyasztani? Kérdések, melyeknek utána jártunk. Tudj meg mindent a chia magról te is:
- A chia (Salvia hispanica) nem más, mint egy zsálya. Méghozzá spanyol zsálya.
- Egy olyan egynyári növény, mely jellemzően Mexikóban és Guatemalában fordul elő.
- A chia növény magassága elérheti az egy métert is.
- A spanyol (vagy azték) zsálya fehér és lila színű, gyönyörű virágai klaszterekben nőnek.
- Termése számtalan, a fekete és fehér minden árnyalatában előforduló apró mag. Ez a chia mag.
- A dél-amerikai civilizációk a chiát, mint az egyik legfontosabb élelmiszer- és gyógynövényüket termesztették. Felhasználták rituális szertartásaikon is, mivel úgy tartották, hogy természetfeletti képességeket ad.
- Manapság a chia mag széles körben ismert a világon, köszönhetően sokoldalú felhasználhatóságának. Tojásallergiások, diétázók, testépítők, vegetáriánusok és menedzserek előszeretettel fogyasztják.
- A minőségi chia mag tartalmazza az összes alapvető tápanyagot: szénhidrátokat (a teljes tömeg 39,6%-a), fehérjéket (21,2%), és zsírokat (31,4%).
- A magban található kiváló minőségű fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez, az izmok és csontok normál állapotának fenntartásához. Mivel a chia mag több fehérjét tartalmaz, mint bármely más mag, ideális táplálék sportolók számára.
- A chia magban levő zsírok elsősorban többszörösen telítetlen, Omega-3 és Omega-6 zsírsavak, melyek segítenek fenntartani a vér optimális koleszterinszintjét, és jó hatással vannak az idegsejtekre is. Ezen zsírsavak esszenciális zsírsavak, tehát szervezetünk nem képes maga előállítani őket, így különösen fontos, hogy táplálkozásunk során olyan élelmiszereket vegyünk magunkhoz, melyek nagy mennyiségben tartalmazzák őket.
- Magas rosttartalma miatt diétázóknak is kiváló. Áztatás után fogyasztva teltségérzetet ad, és hosszú időn keresztül biztosít energiát a szervezetnek.
- A minőségi bio chia magok ökológiai gazdálkodásból származnak, az európai normáknak megfelelve. A termesztés során szigorúan tilos növényvédő szerek, műtrágyák vagy genetikailag módosított szerek használata. Érdemes meggyőződnöd “valódiságukról” vásárlás előtt.
- A chia mag természetes, semleges ízzel rendelkezik.
- Rendkívül nedvszívó, saját súlyánál 10-szer több vizet is fel tud venni.
- Az áztatott chia magot (akárcsak a lenmagot) a tojás alternatívájaként lehet használni bármely tésztához (1 evőkanál chia gél = 1 tojás).
- Finom kiegészítő turmixokhoz, növényi alapú tejekhez, zöldséglevesekhez, salátákhoz, energiaszeletekhez vagy fehérjeitalokhoz. Célszerű használat előtt beáztatni a magokat vízbe, gyümölcslébe, tejbe, vagy joghurtba 3:1 arányban.
- Finomra őrölve a hagyományos lisztekhez keverhető kenyér, vagy sütemény sütésekor.
- A chia szó az azték nyelvből ered, jelentése: „olajos”. Más források szerint a maja nyelvből ered és jelentése : „erő”.
- A chia mag „futó ételként” is ismert. Fontos szerepet játszik a tarahumarák, egy indián törzs étrendjében, akik eredményes hosszútávfutók.
- Három különböző típusú Omega-3 zsírsav létezik. Az ALA (alfa-linolénsav) esszenciális zsírsav, a szervezetünk nem képes előállítani. A DHA (dokozahexánsav) és az EPA (eikozapentaénsav) a lazachoz hasonló halfélékben található. Ez utóbbi kettőt képes a szervezetünk alfa-linolénsavból előállítani, melyet nagy mennyiségben tartalmaz a chia mag is.
Sárgadinnyés chia puding recept>>>
Vaniliás chia puding áfonyával ITT a 10. recept.
Chia magos zöldellő limonádé-smoothie recept ITT a 8.helyen
Források: http://thegreenlove.com; google trends
Élvezd a chia mag minden előnyét:
GreenLove ~ Zöld Gondolkodás, Zöld Gondoskodás
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: